© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Begin een moestuintje

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© atelier GROENBLAUW
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
 ‹
 ›

Met een moestuin weet je wat je eet en het is leuk om te doen. Ook kinderen zijn er graag mee bezig. Het is fascinerend voor ze om het proces van zaadje tot plant op de voet te volgen. Zelfs op je balkon kun je een minimoestuin maken.
Geef de moestuin een zonnige, lichte plek. Zorg ook voor planten, heesters en, indien mogelijk, bomen om bijen aan te trekken die voor bestuiving en bevruchting zorgen. Een moestuin vraagt dagelijks om aandacht, houd daar rekening mee wanneer je de grootte van je moestuin bepaalt; het is beter om klein te beginnen en uit te breiden. Als je begint kan je kiezen voor een vierkante meter tuin (of twee) of 10m2 in de volle grond.
Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk. Een vierkante meter tuin is overzichtelijk en vraagt niet veel onderhoud. Een vierkante meter tuin is simpel gezegd een minimoestuin. Het is een bak die je kunt kopen, maar ook zelf op maat kunt zagen. Vier planken van 25 cm hoog en een zak bemeste tuinaarde en je bent klaar.  Zet het geheel zonder bodem direct op het gras of op het zand zodat het regenwater in de bodem weg kan zakken. Je kunt er een antiworteldoek onder leggen tegen het onkruid.
Ook kan je kunststof kratten gebruiken om je moestuin ‘mobiel’ te houden; leg er antiworteldoek in zodat de grond niet uitspoelt maar het water wel weg kan. Optillen en even verzetten vanwege een tuinfeest is dan geen probleem.

Bij een moestuin in de volle grond is het belangrijk dat je overal goed bij kan; lapjes grond van 80 cm breed en paden van 60-80 cm zijn ideaal, de kruiwagen kan er dan makkelijk langs. Je kan je moestuin beschermen met bijvoorbeeld bessenstruiken rondom of zonnebloemen.

Bodem
Weet wat voor je grond je hebt; zandgrond bevat weinig voedingsstoffen en kan slecht water vasthouden. De grond is wel makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld vruchtbare kleigrond. In alle gevallen is het belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en een goede, losse structuur heeft. Dit bereik je door organisch materiaal te gebruiken zoals compost of humus.
Door een mulchlaag rond je planten aan te brengen beperk je het risico van een uitgedroogde bodem en houd je de structuur van de bodem luchtig. Een mulchlaag kan bestaan uit cacaodoppen, boomschors of een dunne laag grasmaaisel.
Afrikaantjes in de moestuin houden aaltjes en mieren op afstand en een beetje stro onder de aardbeien voorkomt dat ze wegrotten als het erg nat is.

Enkele suggesties voor je minimoestuin:
– tomatenplant
– sla
– rucola
– boontjes
– kruiden
– rode biet
– radijs
– wortel
– Oost-Indische kers
– spinazie
– veldsla
– snijbiet
– rabarber
– tuinbonen

Infoblad: 'Maak een moestuin'

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
veel onderhoud
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×