© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Beperk lichtvervuiling

© pxhere.com

Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij; hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloed.
Duisternis, stilte, een schone bodem en schoon grondwater zijn elementaire natuurwaarden. Dit geldt zeker voor natuurgebieden maar ook in het stedelijk gebied is het belangrijk om dit zo min mogelijk te verstoren. Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Verandering in de verhouding tussen licht en donker geeft vaak het natuurlijke signaal voor verandering in gedrag bij met name dieren zoals onder andere het trek- en broedgedrag.

Veiligheid
Voor veel mensen geeft goede verlichting het gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de lichtsterkte er niet toe doet. Het is belangrijker om buiten gelijkmatig te verlichten zodat er geen lichtbanen langs donkere muren ontstaan. Beperk ook in huis het gebruik van licht tot de ruimtes waar men op dat moment is.
In je tuin is een lage verlichting die je pad aanlicht, met weinig tot geen uitstraling naar boven, een goede manier om veilig door de tuin te kunnen lopen zonder onnodige lichtvervuiling te creëren.

Verlichting
Voor in de tuin zijn er verschillende armaturen te koop met zonnecollectoren die overdag opladen en ’s nachts op noodzakelijke plekken een pad kunnen aanlichten.
Gebruik dimbare ledverlichting en gebruik een tijdsklok zodat het licht alleen aangaat op momenten dat dit van belang is.
Vervang gewone lampen of tl buizen door ledlichtbronnen zodat je 60- 80% kan besparen op energieverbruik.

kosten
zeer weinig kosten
moeilijkheid
makkelijk
onderhoud
zeer weinig onderhoud
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×