© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Gebruik lichte materialen

© Boekel Tuin en Landschap
© Van der Haar Hoveniers
© Giverbo
 ‹
 ›

Witte of lichte materialen reflecteren een groot deel van de zoninstraling die hierdoor niet omgezet wordt in warmte.

Kiezen voor lichte bestratingsmaterialen is beter dan donkere, maar het beste is om geen bestrating toe te passen als dit niet noodzakelijk is, of anders te kiezen voor halfverharding. Groene oppervlaktes warmen minder op en koelen door verdamping.

Voor daken zijn er witte dakbedekkingsfolies en kunststoftegels verkrijgbaar. Dakpannen en metalen- en kunststofplaten kunnen van een speciale coating voorzien worden.

Bij gevels zorgen licht gekleurde gevelmaterialen of lichte kleurafwerking van de materialen voor minder opwarming van de gevel. Op een zuidgevel gaat schilderwerk dat licht van kleur is, langer mee.

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • In plaats van een licht of wit dak, kun je ook kiezen voor een groen dak. Dit warmt minder op en draagt bij aan de waterberging en biodiversiteit. Een groen dak wordt op hete dagen niet warmer dan 30 graden. Dit is veel koeler dan een standaard bitumen dak, dat wel 70 graden warm kan worden op hete dagen.
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×