© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Hagen en groene erfafscheidingen

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Tatjana Anholts
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
 ‹
 ›

Gebruik hagen en struiken in plaats van houten of stenen schuttingen als erfscheiding. Ze vormen daar een mooie en betaalbare oplossing voor. Ook zijn ze beter voor de biodiversiteit: hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Zoals iedere vorm van beplanting zorgen hagen en struiken die in de volle grond staanvoor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater in de ondergrond. Hagen en struiken leveren een kleine bijdrage aan het vasthouden en plaatselijk infiltreren van regenwater. Dat geldt zeker als water in een verharde tuin kan afstromen richting groen.

Begroeide hekjes

In plaats van een haag kan ook een groene erfafscheiding gemaakt worden door klimplanten te laten groeien tegen een hek of rek. Klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Klimplanten met bloemen, zoals de blauwe regen, of klimplanten die vruchten geven, zoals bramen, bessen of druiven verhogen de biodiversiteit doordat ze voedsel bieden aan vele soorten.

Klimplanten tegen een schutting

Ook tegen een houten schutting kunnen klimplanten het goed doen, bijvoorbeeld de Parthenocissus tricuspidata. De bladeren van deze klimplant kleuren in het voorjaar brons, in de zomer groen en in het najaar prachtig rood tot donkerpaars. Een andere bekende schuttingplant is de groenblijvende klimop.

Droogte

Hagen hebben door hun diepe wortels minder last van langdurige droogte. Haagsoorten die goed tegen droogte bestand zijn, zijn bijvoorbeeld: berberis, laurierhaag, kardinaalsmuts, beuk en de haagbeuk.

Wanneer de haag in een droge periode wordt geplant is het belangrijk dat het de eerste paar weken na het planten regelmatig water wordt gegeven.

Hitte

Doordat de bladeren water verdampen, dragen hagen en struiken bij aan een koelere tuin.

Infoblad 'Plant een heg'

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • Doe deze maatregel samen met je buren, zo kunnen jullie de kosten en het onderhoud delen.
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×