© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Leg een gazon aan, maak een bloemrijk grasland

© Alexandra Dietz
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
 ‹
 ›

Een gazon in de tuin houdt regenwater vast en laat het in de bodem wegzakken. Zo help je mee wateroverlast te voorkomen. Bij een licht verdiepte zone is het mogelijk om regenwater eerst te bergen en dan geleidelijk te laten infiltreren. Een gazon draagt op die manier bij aan het aanvullen van het grondwater en helpt verdroging voorkomen.

Een gazon is heerlijk voor kinderen om op te spelen of om in de zomer op te zonnen. Gras geeft je tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Een gazon heeft nog meer voordelen, het regenwater kan gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het grondwater aan en helpt het verdroging te voorkomen.

Bloemrijk grasveld

Een bloemrijk grasveld vergt weinig onderhoud, levert een grotere bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt voor een betere doorworteling dan een gazon. Door een gemaaid (speel)gazon over te laten gaan in een bloemrijk grasland ontstaat er een mooie overgang naar een wat natuurlijker ogend deel van de tuin. In het bloemrijke grasland kunnen paden en zitplekken uitgemaaid worden, dit is een goed en simpel alternatief voor plantenborders. Een bloemrijk grasland biedt ook schuilplaatsen voor allerlei insecten en vlinders.
Onder de groene laag van een bloemrijk grasland en gazon is enorm veel leven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan regenwormen, slakken, duizendpoten, etc. Samen zorgen ze voor een waterdoorlatende bodem, de verwerking van plantenresten en zijn de beestjes voedsel voor bijvoorbeeld vogels.

Een gemaaid gazon heeft in het groeiseizoen regelmatig een maaibeurt nodig om het kort te houden. Bloemrijk grasland wordt meestal maar 1 keer per jaar gemaaid.

Wanneer het gazon of bloemrijk grasland in een droge periode wordt aangelegd is het belangrijk dat het de eerste paar weken na aanleg regelmatig wordt besproeid met water.

Infoblad 'leg een gazon aan'

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • Bedenk van tevoren waar je het gras voor wilt gebruiken. Wil je er veel op voetballen? Zorg dan dat je kiest voor een sterke grassoort.
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×