© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Maak een regenwatervijver

© Florent Lamontagne
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
 ‹
 ›

Een regenwatervijver zorgt voor sfeer in je tuin. Water kan er worden opgeslagen en het is een plek waar dieren en planten zich thuis voelen. Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en laten het langzaam wegzakken in de ondergrond. Een regenwatervijver heeft daarom wisselende waterstanden: vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Het is daarom het mooiste om een regenwatervijver met groene oevers aan te leggen.

De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. Daarnaast zuiveren oeverplanten het water en helpen ze mee om de tuin in de zomer koel te houden.

Bij de aanleg van een regenwatervijver is het belangrijk ervoor te zorgen dat de vijver diep genoeg is, het gedeelte met folie moet minimaal 0,7 m diep zijn, zodat waterdieren zowel bij een lage waterstand als bij vorst kunnen overleven. De wateropslag capaciteit van een regenwatervijver is beperkt; hij moet dan ook van een overstort naar een nabijgelegen sloot of de riolering worden voorzien. Er zijn gespecialiseerde hoveniers die regenwatervijvers aanleggen.

Regenwatervijvers kunnen met een steenachtige of een natuurlijke uitstraling vormgegeven worden. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk van steenachtige vijvers met groene zones voor de reiniging. Regenwatervijvers met groene oevers kunnen peilverschillen opvangen door de aanplant van oeverplanten die zowel tegen droge als natte perioden bestand zijn.

Tot slot is kindveiligheid een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van een regenwatervijver. Gebruik flauw-hellende oevers zodat kinderen makkelijk uit de vijver kunnen klimmen als ze erin gevallen zijn.

Droogte

Het lokaal bufferen en infiltreren van regenwater helpt om lokaal uitdroging van de bodem te voorkomen. Het is wel van belang dat de oever zo vormgegeven wordt dat deze bestand is tegen langdurig droog staan.

Hitte

Een regenwatervijver met groene oevers heeft een verkoelend effect op de omgeving. Dit effect is afhankelijk van de afmetingen van de vijver. Als de vijver gecombineerd wordt met een fontein vergroot dit het verkoelend effect door de verdamping en verbetert de waterkwaliteit door de toevoer van zuurstof.

Infoblad 'Maak een regenwatervijver'

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
gemiddeld

Benodigdheden

Waterplanten

Waterplanten zorgen ervoor dat het vijverwater (en dus de leefomgeving van vissen in het water) met zuurstof wordt verrijkt en wordt gezuiverd. Hierdoor blijft het gezond. Bovendien zorgen waterplanten voor een extra beleving in de tuin. Er zijn verschillende soorten waterplanten, zoals drijfplanten, onderwaterlelies en oeverplanten. Laat je adviseren om zeker te zijn welke planten in jouw vijver passen

Helofyten(filter)

Aan de rand van een vijver kunnen zogenaamde helofyten, waterplanten zoals riet, gele lis, grote lisdodde, kalmoes, groot zeegras etc. helpen om het water schoon te houden.

Groene oevers zijn goed voor dieren die van water houden zoals kikkers en libellen. Helofyten groeien over het algemeen snel en nemen veel voedingsstoffen op waardoor alg wordt beperkt. Maai het riet 1x per jaar in de herfst (buiten het broedseizoen).

Tips

  • Als je de regenpijp van je dak uit laat komen op de regenwatervijver moet deze flink wat water kunnen bergen. Zorg voor een overstort naar een sloot, wadi of riolering.
  • Zorg ervoor dat bij extreme regenval de vijver veilig kan overlopen, bv de beplanting in, naar een sloot of toch in een riool.
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×