© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Maak een zitkuil voor waterberging

© Chantel van Beurden
© C. van Beurden
 ‹
 ›

Een zitkuil is een begrensde verlaging in de tuin en kan zo tijdelijk water bergen waarna het langzaam in de bodem weg kan zakken. Maak de zitkuil ver genoeg van de gevel. Zorg dat het water vanuit de afgekoppelde regenpijp met bijvoorbeeld een gootje afloopt naar de zitkuil. Mocht bij een extreme bui de zitkuil overlopen zorg dan dat dit overschot van het huis af, richting de tuin of een sloot gaat. Is er geen sloot zorg dan voor een overloop naar de riolering.

Een zitkuil kan gemaakt worden van steenachtig materiaal of van een duurzame houtsoort die ook tegen water kan zoals bijvoorbeeld Robinia.
Zijn er tegels over maak hier dan een stapelmuurtje van, het kan als grondkering dienen bij de zitkuil en tussen de kieren kunnen plantjes gezet worden, dit is goed voor de biodiversiteit.
In plaats van een zitkuil is de lege ruimte onder een ingegraven trampoline ook te gebruiken als tijdelijke waterbuffering.

Voorbeeld berekening van je zitkuil

Om een terras van 15 m2 en een dakoppervlak van 50 m2 af te koppelen, in totaal dus 65 m2, voor een piekbui van 60 liter per m2 heb je dan 65×60 liter = 3900 liter = 3,9 m3 ruimte voor je zitkuil nodig.
Als je een zitkuil maakt met een afmeting van 3×3 m die je 45 cm. diep maakt dan kan je 4 m3 water bergen.

kosten
hoge kosten
moeilijkheid
gemiddeld
onderhoud
weinig onderhoud
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×