© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Maak hoogteverschillen

© Boekel Tuin en Landschap
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
 ‹
 ›

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen stroomt het water na een hevige bui naar een plek in de tuin waar het geen kwaad kan en waar het regenwater beter verwerkt kan worden. Bijvoorbeeld verder van het huis vandaan. Zo blijven de hoger gelegen delen van de tuin, bijvoorbeeld het terras, na een zware regenbui droog. In de lager gelegen en onverharde delen van de tuin of in een vijver kan het water even blijven staan en geleidelijk wegzakken zonder dat je er hinder van ondervindt.

Door de hoogteverschillen en het ontstaan van natte en droge gedeelten, ontstaat er ruimte voor meer en minder vochtminnende planten, wat de biodiversiteit ten goede komt. In het natte gedeelte kun je ook een houten vlonder als terras of tuinpad aanleggen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud om algengroei te voorkomen. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden.

Zorg dat het terras en de tuin een licht afschot heeft zodat het overtollige regenwater zeker op het lager gelegen gedeelte terecht komt. Zorg ervoor dat het water niet afgewenteld wordt richting de buren.

Droogte

Het lokaal bufferen en infiltreren van regenwater helpt om lokaal uitdroging van de bodem te voorkomen.

Hitte

Een verlaagd groen gedeelte van de tuin draagt bij aan verdamping en zorgt zo voor verkoeling in de tuin.

Infoblad 'Maak hoogteverschillen in je tuin'

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
gemiddeld
onderhoud
zeer weinig onderhoud
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×