© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Plaats een regenton

© Nederlandse Tuinbranche
© Monique Hoogland
 ‹
 ›

De regenton is een regenwaterbuffervoorziening die gemakkelijk te installeren is bij woningen. Het is de meest eenvoudige manier om regenwater te benutten. Het regenwater zal in de meeste gevallen gebruikt worden voor het begieten van planten op het balkon of in de tuin. Regenwater is zacht en dat is goed voor de planten en bovendien bespaar je zo op drinkwater.

Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop met een capaciteit tot ca. 200 liter daarnaast bestaan er ook regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen. Zet de regenton op een verhoging om zo makkelijk een emmer of gieter onder het kraantje te kunnen zetten.

Bij hevige regen zal de ton snel overlopen, daarom moet de regenton voorzien worden van een overstort (vulautomaat). Het is aan te raden om een bladvang te plaatsen. Er bestaan systemen waarbij de bladvang gecombineerd is met de vulautomaat.

Bevriezing is een risico. Houten tonnen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Het plaatsen van kurken die boven in de ton op het wateroppervlak blijven drijven kan schade door bevriezen voorkomen. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen in de handel die minder gevoelig zijn voor vorst. Regentonnen zijn te koop bij de lokale tuinwinkel of online te bestellen.

Droogte

Een regenton zorgt in droge periodes voor een (kleine) voorraad regenwater om de planten water te geven.

 

Infoblad 'Plaats een regenton'

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
zeer weinig onderhoud

Tips

  • Plaats de regenton in de schaduw om het water zo helder en fris mogelijk te houden. Doe een deksel op de ton zodat muggen geen kans krijgen.
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×