© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Vergroen je gevel

© Tatjana Anholts

Klimplanten tegen een gevel verfraaien een huis, tuin en straat. Ze zorgen voor koelte in de zomer en houden warmte binnen in de winter.
Groene gevels hebben veel voordelen. Ze beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon in de zomer en houden zo het huis koeler. In de winter kan de gevelbeplanting door het beperken van de wind het warmteverlies verminderen. Daarnaast vertragen en verminderen ze de afvoer van regenwater naar het riool. En ze bieden aan verschillende dieren en insecten een schuilplaats, broedplaats en voedsel.
Door klimplanten te gebruiken zoals vruchtdragende soorten, wijnranken of rode bessen, bieden de vruchten voedsel voor jezelf, maar ook voor vogels. Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten wordt de biodiversiteit vergroot.
Plant eventuele klimplanten zover mogelijk van de gevel af zodat de wortels meer water opvangen, hoe dichter tegen de gevel hoe droger het is, let hier ook op bij de keuze van de beplanting. Geef regelmatig water tijdens lange periodes van droogte.

Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen; met zelfklimmende planten, een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken aan de gevel. Ook is een constructie met substraat die aan de gevel is bevestigd mogelijk. Deze laatste optie is over het algemeen duur, omdat er meer onderhoud, een bewateringsysteem en bemesting nodig zijn. Alleen als de planten in de volle grond staan, bijvoorbeeld in een geveltuin, draagt een groene gevel bij aan de stedelijke waterhuishouding doordat het water in de grond kan infiltreren.

 

atelier GROENBLAUW

Infoblad: 'Maak een groene gevel'

kosten
zeer weinig kosten
moeilijkheid
makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • Kies planten met een groeihoogte die bij de gevel of schutting past.
  • Kijk bij het kiezen van klimplanten ook naar de oriëntatie en hoeveelheid zon in de tuin of gevel.
  • Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen en ramen vrij.
  • Door klimplanten op een pergola te laten groeien creëer je een fijne beschutte plek in de tuin in de zomer.
  • Rekjes met klimplanten boven de ramen kunnen dienen als zonwering.
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×