© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door de lijst met verschillende maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een Kleine maatregel heeft al een groot effect

Zorg voor groene ‘rommelhoekjes’ in de tuin

© atelier GROENBLAUW
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© pxhere.com
 ‹
 ›

Laat afgestorven plantenresten in de winter aan de plant zitten en zorg voor wat rommelhoekjes met wat dor hout en snoeiafval. In veel levensbehoeften van dieren, zoals egels, kan voorzien worden door bladeren, dode plantenresten, snoeihout en wat verdwaalde stenen te laten liggen en wat minder onderhoud te plegen. Deze plekken zorgen voor schuilplaatsen en broedgelegenheden. Voor paddenstoelen, mossen, varens en insecten zijn dit aantrekkelijke plekken. Pissebedden en oorwurmen vinden het heerlijk in de vochtige onderlagen en dit trekt weer vele tuinvogels aan.

Door bladeren en plantenresten te laten liggen in de winter bescherm je de bodem en hebben jonge plantjes minder last van strenge vorst. De bladeren en plantenresten vergaan en vormen compost voor de bodem wat de structuur van de bodem en het bodemleven ten goede komt. Knip in het voorjaar de overgebleven plantenresten klein en laat ze tussen de planten liggen.

Takkenril
Een takkenril is een plek met opstaande takken/paaltjes in de grond waartussen je dood hout stapelt of vlecht. In de takkenril kunnen verschillende dieren onderdak vinden en overwinteren of nestgelegenheid vinden. De takkenril is eenvoudig te maken en je kunt zo je snoeihout zinvol verwerken. De flora en fauna helpen om dood hout af te breken en daarmee de voedselketen rond te maken.

Stapelmuren
Stapelmuurtjes dienen als schuilplaats, maar ook om te nestelen. Zonnige muren worden door insecten gebruikt om op te warmen. Solitaire metselbijen leggen eitjes in gaatjes in de muren. Kortom, een (stapel)muur biedt ruimte voor heel veel soorten dieren.
Stapelmuren kan je gemakkelijk zelf maken en bieden leefruimte aan soorten zoals salamanders, kikkers, kevers, mossen, varens en andere muurvegetatie, in de voegen en tussen de los gestapelde stenen in de schaduw of de zon.
Stapelmuren kunnen gemaakt worden van natuursteen maar ook van hergebruikte stoepstenen of klinkers. Zelfs met oude dakpannen of brokken bouwafval kunnen stapelmuren gemaakt worden.

kosten
zeer weinig kosten
moeilijkheid
makkelijk
onderhoud
zeer weinig onderhoud
×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×