© Amar Sjauw en Wa - Windhorst

Bekijk hier het laatste nieuws

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

4 november 2019

Plant nu bloembollen voor bijen

Het gaat niet goed met de Nederlandse wilde bij: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Een van de manieren om de wilde bijen te helpen is het planten van bloembollen. Bloeiende bloemen uit bollen bieden in het vroege voorjaar het eerste voedsel voor de bijen en hommels.

Bijen zijn van februari tot november op zoek naar eten. Hoe meer en gevarieerder, des te beter. Vooral in het vroege voorjaar bloeit er weinig en is het extra lastig voor bijen, hommels en vlinders om genoeg nectar te vinden. Voorjaarsbloemen als krokussen, wilde narcissen hyacinten, wilde kievitsbloem en sneeuwklokjes bieden dan een waardevolle voedselbron. En die bollen kunnen nú de grond in.

 

Bollen planten doe je zo

Plant je bollen op een zonnige plek plant want dan maken de bloemen meer nectar aan en dat betekent meer voedsel voor de bijen. Niet alle bollen zijn even goed voor de bijen. Veel bollen zijn namelijk behandeld met schadelijke bestrijdingsmiddelen. Koop dus biologisch geteelde bollen als je de bijen wilt helpen.

Voor bloembollen is bijna altijd een plekje te vinden in je tuin of in een pot op je balkon. Wil je met je buren veel bloembollen planten in jouw straat? Neem dan contact op met de Groene Loper Enschede (groeneloperenschede@gmail.com) voor advies. Je kunt jouw bollen nog tot eind november planten.

 

 

24 september 2019

Buren maken straat groen tijdens Burendag

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Dit jaar is Burendag op 28 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij buren iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Denk daarbij aan het opknappen van een speeltuin of het verfraaien van de straat met meer beplanting. Samen werken aan meer groen in de straat is een leuke, gezellige en nuttige burenactiviteit. Zo fleurt de straat er niet alleen van op, maar meer beplanting is ook goed voor de leefbaarheid van de straat. Er is minder wateroverlast en het is in warme periodes een stuk aangenamer wonen door het groen. In Enschede hebben al meer dan 55 initiatieven zich aangemeld voor burendag.nl waarbij groene activiteiten variëren van samen bollen poten, workshop nestkasten maken, operatie buxus tot onkruid verwijderen in de straat. Met vragen over het vergroenen van uw straat kunt u terecht bij groeneloperenschede@gmail.com.

Groene Loper Enschede
De Groene Loper is een samenwerkingsverband van verschillende groene (bewoners)initiatieven en heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. We willen graag meer betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleren en zo bijdragen aan de kwaliteit van het groen en de mensen die daar wonen.

© IVN

18 september 2019

Twee locaties Tiny Forest Enschede bekend

Er zijn twee locaties voor Tiny Forests in Enschede geselecteerd: het schoolplein van basisschool La-Res en het plein voor BEIEN aan de Meeuwenstraat. Op beide locaties wordt dit najaar een minibos aangeplant. Dat maakte wethouder van Houdt vandaag bekend. Wethouder van Houdt: In heel Enschede werken we samen hard aan een groene buurt. Groene schoolpleinen, mini- tuintjes, plantsoenen en wijkontmoetingstuinen zijn daar al enkele voorbeelden van. Met de Tiny Forests zetten we weer een stap op de goede (groene)weg. Zo investeren we niet alleen in de toekomst van onze jeugd maar dragen we ook nog eens bij aan een gezond klimaat en een mooie leefomgeving voor iedereen.

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Doe mee
De komende twee jaar wil initiatiefnemer IVN Natuureducatie 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Gemeente Enschede is partnergemeente en maakt twee minibossen mede mogelijk. Dit najaar worden de minibossen bij basisschool La-Res en BEIEN aangelegd. Iedereen die in de buurt woont van deze locaties en wil helpen met het planten van een minibos kan zich aanmelden bij Sylvia Neutel via s.neutel@ivn.nl en we houden je op de hoogte over de voortgang.

Over IVN Overijssel
Met IVN Overijssel ervaren kinderen en hun (groot)ouders hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. IVN Overijssel droomt van groen op elke school en in elke buurt, zodat elk kind in het groen kan spelen, leren en opgroeien. Zij zijn immers de natuurbeschermers van de toekomst. Tiny Forests dragen daar aan bij.

© UTwente

21 augustus 2019

De Week van Duurzaamheid

Van 4 t/m 11 oktober 2019 vind in Enschede de Week van Duurzaamheid vindt plaats.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom duurzaamheid op de campus van de UT en in het centrum van Enschede. Het thema van dit jaar is: Sustain our World, Design your Future.

Een kleine greep uit het programma:

  • Bezoek de duurzaamheidsmarkt en laat je informeren over hoe de UT bijdraagt aan duurzaamheid via onderzoek en onderwijs en bedrijfsvoering.
  • Doe mee aan de gezonde lunchwandelingen.
  • Bezoek de modeshow van de Dutch Sustainable Fashion Week in het centrum Enschede bij de Oude Markt.

Meer informatie
Noteer alvast de data in je agenda en blijf op de hoogte via de Sustainability Week website (Engels). Een gedetailleerd programma wordt spoedig op de website gepubliceerd!

 

© IVN

26 juni 2019

Gezocht: 2 locaties voor minibos!

In Enschede wordt gewerkt aan een groene oase bij jou om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Waar je kan bijkletsen met de buren, je verjaardag viert of bramen plukt om muffins te bakken. Zie je het voor je? Gemeente Enschede en IVN Natuureducatie slaan de handen ineen om de komende twee jaar twee Tiny Forests te realiseren.

Tiny Forest
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, snelgroeiend, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij en geeft jong en oud de kans om de wildernis in eigen wijk te ontdekken. Kinderen leren in een buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar.

Word Tiny Forest initiatiefnemer
Wilt u een bijdrage leveren aan het ontwerp en de realisatie van een Tiny Forest? Dat kan! Met een team van buurtbewoners, verenigingen en scholen kunt u een idee schrijven, tekenen of knutselen. IVN geeft hierbij ondersteuning waar nodig. Uit alle inzendingen worden twee Tiny Forest locaties gekozen aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Kijk voor meer info, de criteria en hoe u uw idee kunt aanmelden op www.ivn.nl/tiny-forest-nl/word-initiatiefnemer. Stuur uw idee voor 4 augustus 2019 in!

Inloopavond
Bent u geïnteresseerd in het indienen van een idee voor een Tiny Forest in Enschede of wilt u meer informatie over Tiny Forests? Kom dan naar de inloopavond op woensdagavond 26 juni van 16.30 – 18.00 uur in het Stadhuis, Langestraat 24 in Enschede.

21 mei 2019

Bloemenlint Enschede weer een groot succes!

Ook dit voorjaar is de actie Bloemenlint weer succesvol verlopen. Meer dan 50 initiatieven hebben een gratis bloemenzaadmengsel aangevraagd en bijna 5.000m2 grond ingezaaid met een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Dit is niet alleen goed voor bijen en vlinders, maar Enschede ziet er binnenkort ook een stuk vrolijker uit door de variëteit aan wilde bloemen.

Een groot deel van ons voedsel hebben we te danken aan bijen; zonder bijen geen aardbeien en appels. Wereldwijd gaat het aantal bijen sterk achteruit, ook in Enschede. Daarom zaaien we in de stad op veel plekken bloemenlinten in. Een bloemenlint is een lint van kleurrijke bloemen in tuinen, bermen en op braakliggende grond. ‘Bijen en vlinders hebben het moeilijk in de stad, door het tekort aan bloemen waar ze stuifmeel en nectar kunnen halen en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen’, vertelt Angelien Hoppen namens de Groene Loper Enschede. ‘Met bloemenlinten verbeteren we de leefomstandigheden van insecten en wordt Enschede bloemrijker. Dankzij de gemeentelijke campagne ‘Enschede Bloeit op’, hebben we ook in grote aanvragen van biologisch bloemenzaad kunnen voorzien. Het leuke is dat zowel scholen, inwoners, maar ook de Dorpsraad Lonneker deelnemen aan het uitbreiden van het Bloemenlint. De Dorpsraad heeft er voor gezorgd dat meer dan 1000m2 in Lonneker van bloemen is voorzien!

Wilt u ook een handje helpen?
Veel mensen kiezen steeds vaker uit gemak voor een betegelde tuin. Maar met de verstening van tuinen wordt het vinden van voedsel  voor wilde bijen in Enschede steeds moeilijker. De Groene Loper Enschede stimuleert inwoners en bedrijven om hun directe woon- en werkomgeving te vergroenen en de biodiversiteit te verhogen. De aanleg van bloemenlinten is één van de activiteiten die daaruit is voortgekomen. Wilt uw straat vergroenen? Neem dan contact via groeneloperenschede@gmail.com

Bron: Gemeente Enschede

Laad meer nieuws

Heb je vragen of wil je meer weten?

Laat het ons weten!

Contact
×