© pxhere.com

Alle maatregelen

Laat je inspireren door de lijst met maatregelen om Enschede groen en blauw in te richten.

Beperk lichtvervuiling

Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij; hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloed.

Duisternis, stilte, een schone bodem en schoon grondwater zijn elementaire natuurwaarden. Dit geldt zeker voor natuurgebieden maar ook in het stedelijk gebied is het belangrijk. Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Verandering in de verhouding tussen licht en donker geeft vaak het natuurlijke signaal voor verandering in gedrag bij met name dieren zoals onder andere het trek- en broedgedrag.

Veiligheid
Voor veel mensen geeft goede verlichting het gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de lichtsterkte er niet toe doet. Het is belangrijker dat het lichtniveau gelijkmatig is. Plots opduikende verlichte objecten als reclameborden verblind autorijders voor een korte tijd wat leidt tot ongelukken daarom is het belangrijker dat het lichtniveau gelijkmatig is.

Verlichting
Er kunnen verschillende lichtvervuiling voorkomende maatregelen in de openbare ruimte worden genomen:

  • Armaturen van openbare verlichting kunnen vervangen worden door armaturen die gerichter en naar beneden verlichten.
  • Dynamische (slimme) verlichting die intensiteit verkeer en/of weersomstandigheden meet door middel van sensoren.
  • De verlichting instellen op tijd zodat de openbare verlichting niet belicht op tijdstippen wanneer er weinig verkeer wordt verwacht; bijvoorbeeld na middennacht.
  • Maak gebruik van reflectoren in plaats van verlichting.
  • Maak gebruik van ledverlichting in plaats van conventionele verlichting, deze zijn energiebesparend, gaan langer mee en het licht is beter te richten.
  • Niet aanlichten van monumenten, openbare gebouwen, bruggen, kerken en torens op de momenten dat het niet/minder wordt gezien; zoals na middennacht.
  • Het aanlichten van monumenten, openbare gebouwen, bruggen, kerken en torens met licht van boven naar beneden in plaats van met grondspots zodat er minder verstrooiing van licht in de openbare ruimte is.

Veel van deze maatregelen beperken niet alleen de lichtvervuiling maar zijn vaak ook energiebesparend.

Reclameborden zijn ook lichtvervuilende bronnen maar vaak in particulier bezit. Provincie en gemeentes kunnen hier regels en eisen voor opstellen.

 

×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×