© pxhere.com

Alle maatregelen

Laat je inspireren door de lijst met maatregelen om Enschede groen en blauw in te richten.

Koele verhardingsmaterialen

© atelier GROENBLAUW

Aangezien verhardingsmaterialen 30% tot 40% van het stedelijk oppervlak bedekken hebben ze een belangrijk aandeel in de stedelijke opwarming. Asfalt en beton kunnen op hete zomerse dagen circa 45°C tot zelfs 70°C warm worden. Deze warmte wordt in het materiaal opgeslagen en ook doorgegeven aan de ondergrond; bij heftige zomerse buien wordt deze warmte ook doorgegeven aan het regenwater dat over de verharding naar het oppervlaktewater stroomt.

Een lichte kleur van het verhardingsmateriaal heeft over het algemeen een positieve invloed op het lager houden van de oppervlaktetemperatuur door de grotere reflectie van zonlicht. Van grotere betekenis is de doorlatendheid van het materiaal voor water en lucht, een halfopen verharding heeft als voordeel dat bodemvocht kan verdampen en zo een bijdrage levert aan verkoeling. Voorbeelden van halfopen verhardingsmaterialen zijn: grind, schelpen, grasbetontegels etc.

Van belang voor het effect dat verhardingsmaterialen hebben op de oppervlaktetemperatuur en de luchttemperatuur erboven zijn de reflectie, de thermische absorptie-eigenschappen, de ruwheid van het oppervlak, de warmtetransport- eigenschappen, de emissiviteit en de doorlatendheid voor lucht en water.

In de praktijk betekent dit dat er zoveel mogelijk half verharding moet worden toegepast omdat deze water en luchtdoorlatend is, een geringere warmteopslag heeft maar vooral ook door verdamping koeler blijft. Lichte verhardingsmaterialen zoals lichte klinkers en betonsteen zijn beter dan zwart asfalt. Vervuiling heeft echter wel een negatief effect op het reflecterend vermogen. Dit effect is bij lichte wegen nog sterker dan bij witte daken.

Asfaltcollectoren zijn een mogelijkheid om de opgeslagen warmte van het materiaal te benutten en zo het asfalt te koelen.

 

×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×