© pxhere.com

Alle maatregelen

Laat je inspireren door de lijst met maatregelen om Enschede groen en blauw in te richten.

Waterpasserende verharding

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© atelier GROENBLAUW
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© atelier GROENBLAUW
 ‹
 ›

Waterdoorlatende en water passerende verhardingsmaterialen hebben diverse voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken, het grondwater aanvullen en het riool wordt ontlast. Waterdoorlatende verhardingen kunnen bestaan uit poreus materiaal of ze hebben open gedeelten waar water door- of langs kan infiltreren.
Voorbeelden van water passerende verharding zijn: grasbetontegels, houtspaanders, schelpen of grind.  Het regenwater kan dan zonder noemenswaardige belemmering direct in de bodem infiltreren; het percentage openingen varieert van ongeveer 15 tot 40%.

Dit soort bestrating kan bijvoorbeeld worden toegepast voor voetpaden en op speelplaatsen.

Voor extensief gebruikte rijwegen en parkeerplaatsen kunnen verhardingsmaterialen als poreuze klinkers, klinkers met open voegen, open bestratingspatronen, grind en schelpen worden toegepast.
Waterdoorlatende verhardingsmaterialen kunnen niet worden toegepast bij intensief gebruikte wegen en parkeerplaatsen vanwege het vervuilingsrisico en omdat deze materialen niet zo belastbaar zijn.

Er bestaan ook poreuze klinkers die waterdoorlatend zijn. Het nadeel van poreuze klinkers is dat ze dicht kunnen slibben en daardoor extra beheer en onderhoud vergen; ze worden daarom niet aangeraden.

Water passerende verharding laat regenwater gedeeltelijk infiltreren. En levert hierdoor een beperkte bijdrage aan het voorkomen van verdroging.

×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×