© pxhere.com

Alle maatregelen

Laat je inspireren door de lijst met maatregelen om Enschede groen en blauw in te richten.

Regenwatergebruik

Regenwater dat op daken valt is relatief schoon en kan in plaats van drinkwater gebruikt worden voor het spoelen van de wc of het besproeien van groen. Zo wordt het regenwater vastgehouden en verdwijnt het niet direct in het riool. Bovendien bespaart het drinkwater.
De waterbesparing in kantoren kan aanmerkelijk zijn, omdat het grootste gedeelte van het water in kantoren voor toiletspoeling wordt gebruikt. Over het algemeen zal het gebruik van regenwater het aanbod overtreffen. De regenwaterinstallatie levert een wezenlijke bijdrage aan regenwaterbuffering. Het reservoir moet gedimensioneerd worden op de beschikbare hoeveelheid neerslag en het gebruik.
Installaties voor het gebruik van regenwater in utiliteitsgebouwen zijn qua componenten vergelijkbaar met de installaties in woningen (zie maatregel: regenwater gebruik in woningen); alleen is de opslagtank natuurlijk veel groter.

Rekenvoorbeeld utiliteitsgebouw

Uitganspunt is een vierlaags kantoor met een dakoppervlak van 1000 m2, een plat dak met een kunststof dakbedekking en een gemiddelde bezetting van 160 fte’s.
Het regenwateraanbod per maand is dan: 1000 m2 x 0,065 m x 0,8 = 52 m3
Een gemiddelde medewerker van een kantoor verbruikt circa 16 liter voor toiletspoeling per dag, dat is bij 20 werkdagen in de maand 320 liter per maand. Bij 160 fte’s is dat 51 m3 per maand.
Er kan dus in dit voorbeeld 100% van het normaliter gebruikte drinkwater voor toiletspoeling door hemelwater vervangen worden.

×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×