© pxhere.com

Alle maatregelen

Laat je inspireren door de lijst met maatregelen om Enschede groen en blauw in te richten.

Waterdaken

© BoschSlabbers/Jeroen Musch
© BoschSlabbers/Jeroen Musch
© BoschSlabbers/Jeroen Musch
 ‹
 ›

Bij waterdaken blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan. Het water wordt vertraagd afgevoerd door een geknepen afvoer, zodat er voor een volgende bui weer genoeg opslagcapaciteit is.

Bij waterdaken wordt een laag water gebufferd dit kan doordat de overstort hoger geplaatst is, afhankelijk van de hoogte van de overstortis er meer of minder ruimte om water te bufferen.

Het regenwater stroomt vervolgens geleidelijk af door een extra geknepen afvoer. Dit wordt een statisch waterdak genoemd. Een dynamisch waterdak is voorzien van een besturingssysteem dat op basis van weersvoorspellingen zorgt dat het water geloosd wordt voor een bui. Hierdoor is de opslagcapaciteit maximaal. Dat betekent dat bij de constructie van het dak rekening gehouden moet worden met een hogere belasting. Bij toepassing van een waterdak op een bestaand gebouw moet een constructeur geraadpleegd worden om te bepalen of het draagvermogen van de constructie toereikend is.

Waterdaken bergen tijdelijk een deel van de neerslag op het dak, maar zijn niet voorzien van een groene beplantingslaag. De kosten voor aanleg en onderhoud zijn dan ook beperkt. Het waterdak ligt vlak en heeft geen afschot nodig.

Het effect van een statisch en/of dynamisch waterdak op droogte en hitte is minimaal. Juist in hete periodes met droogte zal het regenwater van het dak snel verdampen.
Een polderdak is een combinatie van  een waterdak en een groendak.  Dit maakt het mogelijk om het gebufferde water te gebruiken voor het groendak tijdens extreme droogte.

×
Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

×